(ÇOCUK SAĞLIĞINI EN İYİ DURUMA GETİRME: TARAMA, AŞILAMA, YARALANMA KONTROLÜ, İLERİYE YÖNELİK REHBERLİK VE DANIŞMANLIK)
Doğumsal işitme kaybı en sık görülen doğumsal nörolojik problemdir ve sıklığı zamanında gerçekleşen sağlıklı doğumlarda % 0.1-0.3 iken prematüre doğumlarda yada yenidoğan yoğun bakım ünitesinde takip edilen yenidoğanlarda %1-6’ dır.
İşitme bebeğin dil gelişimi, konuşması bunun yanında sosyal ve duygusal gelişimi, iletişim, kavrama, okuma ve zeka gelişimi ile de bağlantılıdır.
Çocuklarda işitme kaybının erken teşhis ve yönetimi çok önemlidir. Yaşamın ilk 6 ayında doğumsal işitme kaybı saptanıp uygun tedavi programları başlanılan bebeklerle, 7 aydan sonra tanı alıp uygun tedavi programına başlanılan bebekler karşılaştırıldığında; erken tanı alıp tedavi programına alınan bebeklerin diğer gruba göre dil gelişimi, sosyal ve akademik başarılarının daha üst seviyede olduğu saptanmıştır.
Yenidoğanlarda ilk bir ay içinde mutlaka işitme testi yapılıp ilk altı ay içinde uygun rehabilitasyon programları başlanılmalıdır.
İşitme tarama testi (BERA) nasıl uygulanır?
Hastanın alnına ve kulak arkalarına yerleştirilen ufak elektrotlar ve kulaklara takılan kulaklık ile özel bir sesli uyaran gönderilir ve işitme sinirinin uyarana cevabı kaydedilerek işitme eşikleri saptanır. Bebekler uyurken yapılır, yaklaşık 10-15 dk sürer.
Görüldüğü gibi test çok basit, kısa ve ağrısız bir işlemdir. Çocuklarımız erken tanı ve tedavi ile sadece işitebilen bireyler değil sosyal, bilişsel ve psikolojik açıdan da sağlıklı bireyler olarak toplumdaki yerlerini alabileceklerdir.