Seboreik deri bölgelerinde sınırları belirgin olmayan, soluk kızarık, üzeri sarımsı, yağlı, yapışık kabuklu plaklarla karakterli bir tablodur.
Çocuk sağlığı ve hastalıkları hekimlerinin yine sıklıkla karşılaştığı cilt hastalıklarından biridir.
Nedir bu seboreik alanlar?
Saçlı deri, kaşlar, kirpik dipleri, burun-dudak oluğu, burun, kuyruk sokumu-bıyık bölgesi, kulak arkası, dış kulak yolu, boyun yan kenarları, göğüs kemiği bölgesi, sırt orta bölge, kol altı, meme altları, kasık bölgesi, genital bölge
Genel olarak vücudun orta hattı 😊
Seboreik egzama nasıl gelişir?
Aktif yağ bezlerinin bulunduğu bölgelerde özellikle hormonal salgıların arttığı ergenlik döneminden itibaren artan yağ salgısı ve aslında cildin üzerinde doğal olarak bulunan bir mantarın (Malassesia furfur) artması ile ortaya çıkan iltihabi bir tablodur.
Yapılan çalışmalarda bu hastalıkta yağ artışından ziyade yağ bileşiminde farklılıkların olduğu, mantar çoğalması, iltihabi yanıt, cildin kabuklanma ve kepeklenmelerinin bu nedenle tetiklendiği saptanmıştır.
Seboreik egzamanın bulguları nelerdir?
2 formda karşımıza çıkar ;
1. Hayatın ilk haftalarında görülen ‘infantil’ form ( özellikle KONAK).
2. Adolesan dönemden itibaren ortaya çıkan ‘erişkin’ form
İnfantil seboreik egzemada en sık saçlı deri bölgesinde sarı yağlı yapışık kabuklanmalar dikkati çeker. Buna KONAK denir.
Daha az olarak kulak arkaları, boyun ve gövde lezyonları görülür.
Kol altı ve kasık bölge lezyonları daha keskin sınırlı ve daha kırmızı- ödemli olma eğilimindedir.
Bazen bu bölgelerde mantar enfeksiyonu görülebilir.
Erişikinlerde yine en sık saçlı deri tutulumu ortaya çıkar.
Bunu yüz ve göğüs kemiği bölgesi takip eder.
Daha az olarak parmak arası bölgeler tutulur.
Nadiren eritrodermi (vücudun tamamını veya büyük bir kısmını etkileyen kızarıklık ve kabuklanma- pullanma ile karakterize bir bulgudur) gelişir .
Hangi hastalıklarla karışır?
Sedef hastalığı, çeşitli cilt mantar enfeksiyonları, kontakt dermatit, lupus ile karışabilir.
Bu hastalıklar açısından dikkatli değerlendirme gerekir.
Nasıl tedavi edilir?
Hijyene mutlaka dikkat edilmelidir.
Sık duş yapılması seborenin azaltılması açısından da faydalıdır.
Kabuklanmanın yoğun olduğu durumlarda zeytinyağı, mineral yağ ve salisilik asit içeren topikal ajanlar kabukları yıkıcı – ayrıştırıcı etkisi ile kabukların yumuşatılıp kaldırılmasına katkıda bulunur.
Ketakonazol, çinko pirityon, selenyum sülfit, sodyum sülfasetamid içeren solüsyon ve şampuanlar mantar karşıtı etkileriyle maya mantarlarınınçoğalmasını azaltır.
İltihabi yanıtın yoğun olduğu olgularda kısa süreli potansiyel etkisi düşük cilde uygulanır kortikosteroid tedavisi ile lezyonların hızlı bir şekilde gerilemesi sağlanabilir.
Şiddetli olgularda sebum salgılanmasını azaltmak ve iltihabi yanıtı baskılama etkisinden faydalanmak açısından düşük doz isotretinoin kullanılabilir.